Vaaliluetteloon hakeutuminen

Vaalilautakunta merkitsee vuoden 2023 vaaliluetteloon ne saamelaiset, jotka olivat äänioikeutettuja Saamelaiskäräjien vaaleissa 2019. Kaikkien muiden tulee hakeutua vaaliluetteloon viimeistään 31.12.2022 ennen klo 16.

Vaaliluetteloon voi hakeutua saamelaiskäräjälain 3 §:n 1 momentin 1, 2 ja 3 kohdan ja 21 §:n perusteella:

  1. Olet itse tai ainakin yksi vanhemmistasi tai isovanhemmistasi on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenä.
  2. Olet sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa.
  3. Yksi vanhemmistasi on merkitty tai olisi voitu merkitä äänioikeutetuksi saamelaisvaltuuskunnan tai Saamelaiskäräjien vaaleissa.

Nuoret

Myös äänioikeusikään tulleiden nuorten tulee hakeutua vaaliluetteloon täyttämällä hakulomake. Vuoden 2023 vaaleissa äänioikeusikäinen on nuori, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalien viimeisenä päivänä 2.10.2023. Palauta allekirjoitettu lomake niin, että se on vaalilautakunnalla viimeistään 31.12.2022 ennen klo 16. Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti sähköisiä lomakkeita.

Hakulomake

Hakulomakkeet vuoden 2023 saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloon tulee olla vaalilautakunnan toimistossa 31.12.2022 ennen klo 16. Hakulomakkeen voi toimittaa sähköisesti, postitse tai toimittamalla hakulomake Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan toimistoon. Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti sähköisiä lomakkeita.

Sähköinen hakulomake

Löydät sähköisen lomakkeen Saamelaiskäräjien nettisivuilta. Sähköiset lomakkeet löytyvät koltansaamen, inarinsaamen, pohjoissaamen ja suomen kielillä.

Hakulomakkeen toimittaminen postitse

Tulosta hakulomake Saamelaiskäräjien nettisivuilta tai pyydä se vaalilautakunnan toimistosta. Lähetä allekirjoitettu hakulomake liitteineen postitse osoitteeseen:

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta
Saamelaiskulttuurikeskus Sajos
Menesjärventie 2A
99870 INARI

Lisätietoja hakeutumiseen liittyen voi tiedustella suojatun sähköpostin kautta.

Suojattu sähköposti: https://secmail.com/send/m7jcWH7B, vastaanottaja: vaalit@samediggi.fi