Saamen kieliteko-palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta saamenkielisten palvelujen ja saamen kielen aseman edistämiseksi tehdystä ansiokkaasta työstä Suomessa. Saamen kielellä tarkoitetaan pohjois-, inarin- ja koltansaamea. Palkinnon tarkoitus on kannustaa palkinnon saajaa parantamaan entisestään saamen kielen eteen tehtyä työtä ja kannustaa kaikkia viranomaisia parantamaan saamenkielen asemaa. Palkinnon saajaa voivat ehdottaa saamen kielineuvoston jäsenet ja varajäsenet kielineuvoston kokouksessa. Palkinto myönnetään kerran vaalikaudessa saamen kielineuvoston päättämänä ajankohtana. Saamen kieliteko- palkinnon myöntää saamen kielineuvosto.
Palkinto myönnetään ensisijaisesti viranomaisille ja yhteisöille ja vain erityisperusteluin yksityishenkilöille. Saamen kieliteko palkinto on taidepalkinto, jonka tulee kuvastaa saamen kielen ja kulttuurin rikkautta ja moninaisuutta. Palkinto vaihtuu joka neljäs vuosi (vaalikausittain) ja sen tekemisestä vastaa Sámi Duodji ry:n valitsema saamelaistaitelija tai -käsityöntekijä.
Seuraavan kerran saamen kielineuvosto jakaa palkinnon vuonna 2019 syys-marraskuussa.
Saamen kieliteko-palkinnon säännöt
Aikaisemmin palkinnon saaneet:
2015
Saamen kielineuvosto osoitti vuoden 2015 Kieliteko–palkinnon Mielenterveystalo.fi yhteistyöhankkeelle saamenkielisten palvelujen ja saamen kielen aseman edistämiseksi tehdystä ansiokkaasta työstä Suomessa. Mielenterveystalo.fi yhteistyöhankkeen verkkopalvelu sisältää pohjoissaamenkielisen masennuksen omahoito-ohjelman.
2013
Saamen kielineuvosto myönsi Saamen kieliteko-palkinnon Yle Sápmille seuraavin perustein: Yle Sápmi on pitkäjänteisellä kymmenien vuosien työllä ansiokkaasti edistänyt saamen kielten asemaa ja tarjonnut palveluja saamen kielillä. Yle Sápmi on oman perustehtävänsä tiedonvälityksen ohella toiminut saamen kielten elävänä säilymisen ja myös saamen kielten elvyttämisen puolesta. Yle Sápmi on omalla toiminnallaan nostanut saamen kielten statusta sekä saamelaisten kotiseutualueella, että koko Suomessa.
2011
Saamen kieliteko-palkinto jaettiin toisen kerran ja Saamelaiskäräjien saamen kielineuvosto myönsi Kieliteko-palkinnon Enontekiön kunnan ryhmäperhepäiväkoti Miessille. Ryhmäperhepäiväkoti Miessi on ansiokkaasti toteuttanut toiminnassaan saamelaisten kielellisiä oikeuksia ja edistänyt saamen kielen asemaa ja sen säilymistä. Ryhmäperhepäiväkoti Miessi on esimerkki siitä, miten pienillä resursseilla ja pitkäjänteisellä työllä voidaan saada aikaan merkittäviä tekoja saamen kielen säilymiseksi.
2010
Saamen kieliteko-palkinto jaettiin ensimmäisen kerran ja Saamelaiskäräjien saamen kielineuvosto myönsi Kieliteko-palkinnon Metsähallitukselle. Saamelaiskäräjien mielestä Metsähallitus on ansiokkaasti toteuttanut saamen kielilain velvoitteita ja edistänyt saamen kielen asemaa verkkoviestinnässään, asiakaspalvelussaan ja tiedotustoiminnassaan.