Saamelaisnuorten taidetapahtuma

Saamelaisnuorten taidetapahtumasta

Saamelaisnuorten taidetapahtuma on ollut nuorten kulttuuri- ja taideharrastajien ensimmäinen areena jo neljän vuosikymmenen ajan. Monet nykyisin tunnetuista eri alojen taiteilijoista ovat saaneet siellä ensimmäisen näyttämönsä ja omakielisen yleisönsä. Tapahtuma on vahvistanut nuorten harrastuksia ja samalla myös saamen kielen käyttöä ja oppimista, yhteenkuuluvuutta ja saamelaista identiteettiä.

Taidetapahtumat ovat iloisia ja värikkäitä tapahtumia, joihin on valmistauduttu koko vuosi erityisesti kouluissa. Opettajat ovat tukeneet tapahtumaa ja toimineet ahkerasti nuorten ohjaajina. Tapahtuma suo nuorille tilaisuuden kehittää taitojaan, näyttää niitä myös muille ja saada esityksistä innostavaa palautetta raadilta sekä isolta joukolta paikallisia ja muualta tulleita vieraita.

Saamelaisnuorten taidetapahtumia on järjestetty 1970-luvun puolivälistä saakka. Aluksi Saamelaisvaltuuskunta ja paikalliset saamelaisyhdistykset olivat järjestäjinä Lapin läänin nuorisolautakunnan alaisuudessa. Saamelaisopetusta kehittämään asetettu Saamelaisten kouluasiainneuvosto järjesti tapahtumia 1990-luvun puolivälissä. Neuvoston toiminta lakkautettiin ja sen tehtävät siirrettiin Saamelaiskäräjille, joka on koordinoinut järjestelyjä vuodesta 1998 lähtien.

Saamelaisnuorten taidetapahtuma kuului aluksi valtakunnalliseen Nuorison taidetapahtumien ketjuun yhtenä aluetapahtumista. Nykyisin se on Nuori Kulttuuri–verkoston aluetapahtumiin verrattavana katselmus, jossa valitaan edustajat kevään päätapahtumaan tai määrävuosin järjestettävään Koulun suurjuhlaan. Taidetapahtumaan kutsutaan kaikki saamelaislapset ja -nuoret sekä saamen kielen tai saamenkielisessä opetuksessa olevat lapset ja nuoret.

Pääteema määräytyy valtakunnallisen tapahtuman tanssi-, musiikki- tai teatteriteeman mukaisesti, jonka lisäksi ohjelmassa on jokin erityisesti saamelaiskulttuuriin liittyvä teema. Taidetapahtuman tarkoitus ei kuitenkaan ole vain perinteiden vaaliminen, vaan muut taidelajit ovat vaihtelevasti mukana. Teemoina ovat olleet mm. kuvataide, runokilpailu, bändisoitto, sarjakuva, lyhytelokuvat, roolipuvut, saamenpuku- ja käsityönäytökset, joiku- ja musiikkityöpajat.

Saamelaisnuorten taidetapahtuman pääjärjestäjänä on saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalilautakunta, ja järjestelyjä koordinoi koulutus- ja oppimateriaalitoimisto. Järjestelyihin osallistuvat myös saamelaisten kotiseutualueen kunnat. Taidetapahtuma kuuluu koulujen vuosittaiseen työohjelmaan ja tapahtumat järjestetään kouluviikon aikana. Tapahtumaa sekä valtakunnallisiin tapahtumiin osallistumista rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Raportti Sajoksen tapahtumasta 2018 – Raporta Sajosis 2018
Raporta jagi 2017 dáhpáhusas
Raportti 2016 – Raporta jagi 2016 dáhpáhusas Anáris

Raportti vuoden 2015 taidetapahtumasta Utsjoella
Raporta Soađegilis 2014 – Raportti Sodankylän tapahtumasta 2014
Raporta Heahtás 2013 – Raportti Hetan tapahtumasta 2013
Raporta Sajosis 2012 – Raportti Sajoksen tapahtumasta 2012
Raporta Ohcejogas / Raportti Utsjoen tapahtumasta 2011
Raporta Roavvenjárggas / Raportti Roin tapahtumasta 2010
Sää´mnuõri čeäppvuõđpei´vv 2010: Ǩiõčč snimldõõǥǥid tä´st.
Raporta Vuohču dáhpáhusas / Raportti Vuotson tapahtumasta 2009
Raporta Heahtá dáhpáhusas / Raportti Hetan tapahtumasta 2008
Raporta Ohcejoga dáhpáhusas / Raportti Utsjoen tapahtumasta 2007
Raporta Anára dáhpáhusas / Raportti Inarin tapahtumasta 2006
Raporta Vuohču dáhpáhusas / Raportti Vuotson tapahtumasta 2005