Saamelaisten kansallispäivä 6.2.2022

Osallistu Saamelaisten kansallispäivään paikasta riippumatta

Virtuaalitapahtuma lähetetään Sajoksesta sunnuntaina 6.2. klo 16 alkaen. Tapahtumaa pääset seuraamaan osoitteessa www.sajos.fi/live

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso kutsuu kaikkia viettämään Saamelaisten kansallispäivää yhdessä suoran lähetyksen välityksellä.

Tapahtuman aikana kuullaan puheenjohtajan kansallispäivän tervehdys, saamelaislasten terveiset ja päästään nauttimaan musiikkiesityksistä sekä lyhytelokuvista. Juuri maailman ensimmäisen livđe-levyn julkaissut Anna Morottaja esittää perinteistä inarinsaamelaista musiikkia. Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtyeen Kahdeksan vuodenaikaa -konsertti tuo esiin pohjoiseen luontoon liittyviä teemoja Ulla Pirttijärven henkilökohtaisten muistojen kautta ja käy musiikillista vuoropuhelua perinteisen saamelaiskulttuurin ja nykyisen maailman välillä. Lisäksi nähdään mm. Sevettijärven koululaisten rap-video.

Voit osallistua tapahtumaan lähettämällä kansallispäivän terveisesi numeroon +358 40 663 4493 tekstiviestillä tai Whatsappin kautta. Voit myös jättää terveisesi Twitterissä tunnisteella #SaamelaistenKansallispäivä.

Lue lisää

Saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivänä. Juhlallisuuksia järjestetään silloin perinteisesti eri puolilla Saamenmaata ja nykyisin myös Saamenmaan ulkopuolella. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä, mutta lisäksi niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin viranomaiset suosittavat yleistä liputusta.

Saamelaisten kansallispäivä on vielä nuori juhlapäivä. Suomalaiseen almanakkaan se merkittiin vasta vuonna 2004. Kansallispäivästä päätettiin kuitenkin jo vuonna 1992, ja juhlapäivän juuret juontavat yli sadan vuoden taakse, vuoteen 1917. Tuolloin Norjan Trondheimissä järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, jonka tarkoitus oli pohtia saamelaisten elinmahdollisuuksia ja ottaa kantaa saamelaisia koskeviin kysymyksiin. Käsitellyistä aiheista tärkeimpiä olivat liikkumiseen, maiden käyttöön, poronhoitoon ja koulunkäyntiin liittyvät kysymykset.

Lähde: www.oktavuohta.com

Saamelaistietoa opetukseen

Oktavuohta.com -sivusto tarjoaa saamelaistietoa opetukseen ja muille kiinnostuneille. Sivusto on toimitettu Saamelaiskäräjien ja Opetushallituksen yhteistyönä. Sivusto sisältää tietoja saamelaisten kansallisista symboleista, saamelaisen kulttuurin osa-alueista, saamelaisyhteisöstä ja tapahtumista tekstein, kuvin ja videoin.

Lue lisää

Materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi 

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta! Dihtosis-hankkeen uutuutena tarjoamme video-oppitunteja saamelaisaiheen käsittelyyn. Lisäksi voit tilata kaksi pedagogista peliä saamelaiskulttuurista tai ladata Dihtosis-menetelmäoppaan tai aamunavauksen kansallispäiväksi.

Lue lisää

Opitaan saamelaisista ja saamelaiskulttuurista video-oppituntien avulla

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke julkaisee video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Saamelaisnuoret toimivat opettajina video-oppitunneilla johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista.  Video-oppitunnit madaltavat kynnystä käsitellä saamelaisaiheita oppitunneilla, sillä ne on helppo ottaa käyttöön milloin vain. Videoita julkaistaan yhteensä kolme eri luokka-asteille.

Lue lisää

Virtuaaliset oppitunnit saamelaisten kansallispäivän kunniaksi 8.–10.2.2022

Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihanke juhlistaa 6.2. vietettävää saamelaisten kansallispäivää ja järjestää virtuaaliset oppitunnit saamenpuvuista 8.–10.2.2022. Oppitunteja on yhteensä kolme, ja niiden aiheina ovat inarinsaamelainen mááccuh, kolttasaamelainen sääʹmpihttâz ja pohjoissaamelainen gákti.

Lue lisää

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!
Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!
Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid!
Hyvää saamelaisten kansallispäivää kaikille!

#SámiÁlbmotbeaivi #SäämiAalmugpeivi #SaaʹmiMeersažpeiʹvv #SámiNationalDay #SaamelaistenKansallispäivä