De!-projektissa kehitetään nuorisotoimintaa saamen kielillä
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston De!-projektissa kehitetään nuorten vapaa-ajan toimintaa kaikilla Suomessa puhuttavilla saamen kielillä. Projektin tavoitteena on innostaa saamelaisnuoria suunnittelemaan itse, millaiseen saamenkieliseen vapaa-ajan toimintaan he haluaisivat osallistua. De!-projektissa kartoitetaan myös, millaista saamenkielistä nuorten toimintaa eri kunnat ja yhdistykset tällä hetkellä järjestävät.
Projekti toteutetaan ajalla 1.10.2018-30.8.2019 ja sitä rahoittaa Leader Pohjoisin Lappi.
Giellagáldu-hanke ja Sámi Giellagáldu
Giellagáldu on Suomen, Ruotsin ja Norjan Saamelaiskäräjien yhteistyöhanke, joka toimii Saamelaiskäräjien parlamentaarisen yhteistyöelimen, Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston, alaisuudessa. Hanke käynnistyi 1.8.2015 ja päättyy 31.5.2018. Giellagáldu-hanke rahoittaa yhteispohjoismaisen saamen kielen ammatti- ja resurssikeskuksen Sámi Giellagáldun (Saamen Kielikaltio) toiminnan. Hankkeen keskeinen tavoite onkin varmistaa Sámi Giellagáldun pysyvä toiminta hankkimalla pysyvä rahoitus ammatti- ja resurssikeskuksen toiminnalle.Giellagáldu-jatkohanketta rahoittavat EU:n Interreg V Pohjoinen -ohjelman Sápmi-osa-alue, Lapin liitto, Tromssan lääni sekä Norjan, Ruotsin ja Suomen Saamelaiskäräjät. Hanketta johtaa Suomen Saamelaiskäräjät, ja hankkeen kokonaisbudjetti on 3 062 052 euroa.
Sakaste
SaKaste- Saamelaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisrakennehanke
PaKaste 2 – Pohjoisen alueen Kaste-hankkeen osahanke
1.10.2011 – 31.10.2013
SaKaste- hankkeen aikana parannettiin saamenkielisten ja kulttuuriin pohjautuvien palveluiden laa-tua, vaikuttavuutta, saatavuutta sekä kavennettiin alueellisia eroja luomalla saamenkielisiä ja -kulttuuriin pohjautuvia hyviä työmenetelmiä ja toimintamalleja. Kehittämistyöprosessin aikana saamelaisten työntekijöiden oma ammatti-identiteetti vahvistui ja keskinäinen asiantuntijaverkosto laajeni ja tiivistyi.
Kehittämistyötä tehtiin prosessiluontoisesti ja saamelaiskulttuurin lähtökohdista. Saamelaisen var-haiskasvatuksen ja vanhustyön parissa työskentelevä saamenkielinen henkilöstö toimi tiimityösken-telyn aikana kehittäjäasiantuntijoina. Heidän aikaisempi osaaminen sekä kulttuurinen saamelainen perinnetieto olivat merkittävässä osassa uusien toimintamallien kehittämisessä. Asiakaslähtöisyys näkyi siinä, että työntekijät tunsivat asiakkaiden tarpeet ja heitä ohjattiin kehittämistyön kuluessa tunnistamaan asiakkaan saamen kieleen ja kulttuuriin pohjautuvat palvelujen tarpeet.
Saamelaiskäräjien lisäksi kehittämistyössä olivat mukana saamelaisten kotiseutualueen kunnat, Sámi Soster ry, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen saamelaisyksikkö ja Saamelaisalueen koulutuskeskus.
Saamelainen vanhustyö
Kehittämisrakenteen avulla haettiin saamelaisten parissa tehtävään vanhustyöhön sellaiset työmallit, jotka edistävät saamelaisen ikääntyneen kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista.
Saamelaisen vanhustyön työkalupakki.
Saamelainen varhaiskasvatus
Saamelaisten kotiseutualueella ja sen ulkopuolella tehtävään varhaiskasvatustyöhön etsittiin kehittä-mistyön avulla saamelaiselle varhaiskasvatushenki-löstölle sellaiset työmallit, jotka auttavat ja tukevat henkilöstön osaamista kasvatustyössä niin, että saamelaislasten kielelliset ja kulttuuriset oikeudet toteutuisivat.
Saamelainen varhaiskasvatussuunnitelma
Saamelaisen varhaiskasvatuksen arjen käytäntöjen opas
kuati.fi esittelyvideo
Osaamisen vahvistaminen ja tiedontuotanto
SaKaste – hankkeen aikana vahvistettiin saamelais-ten kotiseutualueella työskentelevän sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saamenkielen ja -kulttuurin osaamista sekä lisättiin päättäjien saamenkielen ja -kulttuurin huomioivan toiminnan tietoisuuden merkitystä. Lue lisää
SaKaste- hankkeen tapahtumat
Raportit