Saamen kielten viikko 21.-27.10. 2019
Saamelaiskäräjät kutsuu kaikkia osallistumaan teemaviikolle esimerkiksi järjestämällä tapahtumia tai kampanjoita sekä tuomalla saamenkieliä esille eri tavoilla. Saamen kielten viikon tarkoituksena on nostaa saamen kielien näkyvyyttä koko maassa. Teemaviikko järjestetään yhteistyössä Norjan ja Ruotsin Saamelaiskäräjien kanssa. Lisätietoa löytyy myös yhteiseltä nettisivulta: www.giellavahkku.no
Osallistu saamen kielten teemaviikkoon 21.-27.10.2019!
Tunti saamea kaikille – Osallistu avoimille saamen kielten etätunneille 29.-31.10!
Saamen kielten viikko 21. – 27.10. 2019
Saamelaiskäräjät kutsuu kaikkia osallistumaan teemaviikolle esimerkiksi järjestämällä tapahtumia tai kampanjoita sekä tuomalla saamenkieliä esille eri tavoilla. Saamen kielten viikon tarkoituksena on nostaa saamen kielien näkyvyyttä koko maassa. Teemaviikko järjestetään yhteistyössä Norjan ja Ruotsin Saamelaiskäräjien kanssa.
Saamen kieliteko -palkinto jaetaan vuoden lopussa
Saamelaiskäräjät myöntää vuoden lopussa Saamen kieliteko -palkinnon. Palkinto myönnetään viranomaiselle tai yhteisölle, joka on toimissaan huomioinut teemavuoden tai muuten ansiokkaasti tehnyt työtä saamen kielen edistämiseksi Suomessa.
Muumilaakso-sarja dubataan saamen kielille
Saamelaiskäräjät esitti joulukuun lopussa Yleisradiolle, että se aloittaisi uuden Muumilaakso-sarjan dubbaamisen saamen kielille. Uusi Muumilaakso-sarja esitetään Ylellä keväällä 2019 parhaaseen katseluaikaan televisiossa sekä Yle Areenassa suomen- ja ruotsinkielisinä versioin. Yle ilmoitti 15.3.2019, että tuottaa Muumilaakso-sarjasta myös saamen kieliset versiot Saamelaiskäräjien esityksen mukaisesti.
Saamelaiskäräjät julkaisee lasten digimateriaalia
Saamelaiskäräjien alle kouluikäisten lastenmateriaalihanke aloitti toimintansa tammikuun alussa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea lasten saamen kielen oppimista nykyaikaisin materiaalein varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja kodeissa. Tukea varten on nyt tekeillä kaksi mobiilipeliä, kaksi digikirjaa, lautapeli ja irtokirjaimet. Materiaalit julkaistaan loppuvuodesta 2019.
Saamelaiskäräjien materiaalihanke
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Saamelaiskäräjille rahoitusta YK:n alkuperäiskansojen kielten vuoden markkeeraamiseen. Hankkeessa on tarkoitus toteuttaa saamen kielen käyttöön innostavia kampanjoita, lisätä saamen kielten näkyvyyttä Suomessa ja luoda erityisesti lapsille ja nuorille kielen opetteluun ja käyttöön tukevia tapahtumia ja materiaaleja.
Saamelaisesta kulttuurimäärärahasta myönnetyt kulttuuriavustukset
Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta jakoi kulttuurilautakunnan kokouksessa 11.-12.2.2019 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionavusta vuoden 2019 yhteensä 176 000 saamenkieliseen kulttuurin edistämiseen ja saamelaisjärjestöjen toimintaan (ns. saamelainen kulttuurimääräraha). Saamelaisten kulttuurimäärärahojen haussa kannustettiin hakemaan rahoitusta hankkeisiin, joissa otetaan huomioon kielivuosi.
Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaali 24.–27.1.2019
Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin lasten – ja nuortenpäivillä järjestettiin työpajoja koltansaameksi kaikille ryhmille, joten lapsilla ja nuorilla oli mahdollisuus oppia koltansaamea.
Ijahis idja-festivaali 16.-17.8.2019
Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma järjestetään 16.–17.8.2019 Inarissa, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Ijahis idja järjestetään 16. kertaa ja se on ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali Suomessa. Festivaaliohjelmassa on konsertteja, käsityömarkkinat, urheilukilpailut sekä lasten ja nuorten päivä. Festivaalin päätähdet ovat tänä vuonna Mari Boine ja ISÁK.
Kieliseminaari 9.-10.10.2019, Inari
Saamelaiskäräjät järjestävät yhdessä kieliseminaarin erityisesti saamen kielten parissa työskenteleville: kääntäjille, tulkeille tai muille kielityöntekijöille. Seminaari järjestetään Norjan, Ruotsin ja Suomen Saamelaiskäräjien ja Sámi Giellagáldun yhteistyönä. Koko seminaarin ohjelma löytyy täältä.
Seminaariin ilmoittautuminen täällä.
Me käytämme näitä tunnuksia sosiaalisessa mediassa:
#IYIL2019 #sápmi #Indigenouslanguages #WeAreIndigenous