”Kirkkotuvilla tapahtuu” elokuussa

Utsjoen vanhaan kirkkotupien kenttään järjestetään Kirkkotuvilla tapahtuu -päivä lapsiperheille, nuorille ja kaikille kiinnostuneille. Tänä vuonna saamelainen lastenkulttuurikeskus MÁNNU järjestää tapahtuman lauantaina 3. elokuuta yhdessä Utsjoen kunnan nuorisotoimen, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston De! – hankkeen ja Utsjoen kirkkotupa -yhdistyksen kanssa. Tapahtuma vahvistaa yhteisöllisyyttä ja osallistaa nuoria myös mukaan toimintaan. Tapahtuman ideana on aikamatka perinteisiin töihin ja kirkkotupien elämään. Kirkkotuvat ovat vanhoja saamelaisten sukujen omistamia tupia, joissa yövyttiin ja asuttiin kirkkopyhien aikaan. Tuvat ovat peräisin 1800-luvun alusta ja alue oli ennen Utsjoen keskeisimpiä markkinapaikkoja.

Joikaaja Ulla Pirttijärvi-Länsman aloittaa tapahtuman puolelta päivin joiuillaan. Tapahtuma-päivän keskiössä on saamelaisten oma kulttuuriympäristö, Utsjoen vanhat kirkkotuvat ja tupia ympäröivä kirkkokenttä. Päivän aikana lapset ja nuoret pääsevät osallisiksi mm. kahvin jauhamisesta, leivän paistamisesta ja kenkäheinien pehmittämisestä saamelaisten osaajien ja nuorien johdolla. Pienemmille järjestetään leikkipajaa luonnonmateriaaleista.

Tapahtuman aikana on mahdollista ostaa kahvia ja vohveleita lähetyskahvilan tuvasta. Osallistujat voisivat ottaa mukaansa lakin, huivin essun tai vaatteet, jotka kuvaavat vanhaa aikaa, 1900-luvun alkua. Tapahtumassa on mahdollista kuvauttaa itsestään potretin markkina- henkeen. Järjestäjät toivottavat kaikki tervetulleiksi klo 12-15 välisenä aikana, aikamatkalle Utsjoen kirkkotuville.

Ilmoitus tapahtumasta: Girkostobuin dáhpáhuvva

Kuva: Museovirasto

Lisätietoja:

Toiminnanohjaaja
Petra Biret Magga-Vars
puh. 040 7325503
petra.magga(at)samediggi.fi
Facebook: @saamelainenlastenkulttuurikeskus