Saamelaiskäräjien hallitus esittää täyskokoukselle saamelaiskäräjien vaalien ajankohdan muuttamista 

Saamelaiskäräjien hallitus esittää täyskokoukselle saamelaiskäräjien vaalien ajankohdan muutamista siten, että seuraavia vaaleja lykättäisiin saamelaiskäräjälain 3 §:n muuttamiseksi tarpeellisen ajan.  

Hallituksen esityksen mukaan Saamelaiskäräjät esittäisi valtioneuvostolle, että valtioneuvosto tekisi Suomen eduskunnalle kiireellisenä käsiteltävän lakiehdotuksen saamelaiskäräjien vaaleja koskevien säädöksien muuttamisesta. Lisäksi Saamelaiskäräjien kokous myöntäisi hallitukselle valtuudet neuvotella ja sopia Suomen valtion kanssa muutoksen valmistelun edellyttämistä yksityiskohdista ja menettelytavoista. 

Saamelaiskäräjien hallituksen kokous 11/2019 pidettiin Inarissa 3.6.2019. Kokouksessa hallitus päätti työryhmiin nimeämisistä sekä täyskokoukseen vietävistä asioista. Saamelaiskäräjien vuoden toinen täyskokous järjestetään Inarissa 18.-19.6.2019. 

Edustajan nimeämiset:
  • Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukuntaan varsinaiseksi jäseneksi Tuomas Aslak Juuso ja varajäseneksi Pia Ruotsala-Kangasniemi, 
  • Urho Kekkosen kansallispuiston neuvottelukuntaan varsinaiseksi jäseneksi Jouko Hetta ja varajäseneksi Petra Magga-Vars, 
  • uuden metsäneuvoston varsinaiseksi jäseneksi Tiina Sanila-Aikio ja varajäseneksi Sarita Kämäräinen.  
Saamelaiskäräjien täyskokous 18.-19.6.2019

Hallitus hyväksyi esityksen saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseksi ja kehittämiseksi vuodelle 2021 esitettäväksi täyskokoukselle. Hallitus esittää avustuksen nostamista 3 350 000 euroon, jotta saamenkieliset saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus saadaan turvattua saamelaisten kotiseutualueella. 

Valtion talousarviossa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla on vuodesta 2002 lähtien myönnetty erillinen valtionavustus saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseksi saamelaisten kotiseutualueella (momentti 33.60.36). Määrärahaan ei ole tehty tasokorotuksia vuoden 2004 jälkeen. Avustus on suuruudeltaan 480 000 euroa. Määräraha ohjautuu Saamelaiskäräjien kautta saamelaisten kotiseutualueen kunnille. Erillismääräraha on tärkeä osa saamelaisten perustuslaillista itsehallintoa, jonka kautta saamelaiset voivat vaikuttaa rahoituksen puitteissa saamenkielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen järjestämiseen.  

Hallitus esittää täyskokoukselle, että se keskustelee henkilöstön esiin tuomasta epäasiallisesta kohtelusta, sekä tarvittavista muutoksista saamelaiskäräjälakiin, työjärjestykseen ja kokouskäytäntöihin sekä muista toimenpiteistä. Asia päätettiin viedä kokoukseen ei-julkisena asiana niin, että Saamelaiskäräjien henkilöstöllä on mahdollisuus olla läsnä asian käsittelyssä. “Haluamme edelleen vahvistaa luottamushenkilöiden ja sihteeristön välistä yhteistyötä sekä yhteisiä toimintatapoja. On tärkeää, että Saamelaiskäräjien luottamushenkilöt ja henkilöstö pääsevät keskustelemaan asiasta keskenään”, sanoo Saamelaiskäräjien työsuojeluvaltuutettu Pasi Aikio.  

Hallitus esittää muutoksin Saamelaiskäräjien eettiset ohjeet esitettäväksi täyskokoukselle. Eettisten ohjeiden tarkoituksena on turvata Saamelaiskäräjien toiminnan eettisyys. Ohjeet luovat pohjaa luottamukselle, lisäävät arvostusta, sisäistä yhtenäisyyttä ja keskinäistä kanssakäymistä. 

Lisäksi hallitus hyväksyi esityksen saamelaiseksi kulttuurimäärärahaksi valtion talousarvioon 2020 esitettäväksi täyskokoukselle, sekä esittää vuoden 2018 tilinpäätöksen vahvistamista. Tilinpäätös käsittää tuloslaskelman, taseen ja niiden liitetiedot sekä toimintakertomuksen.  

Saamelaiskäräjien kokousta voi seurata live-stream lähetyksenä. Suoran lähetyksen kautta on ensimmäistä kertaa mahdollista kuunnella myös tulkattua kieltä salissa kuullun kielen lisäksi. 

Hallituksen kokouksen 3.6.2019 pöytäkirja julkaistaan Saamelaiskäräjien dokumenttipankissa viimeistään kahden viikon kuluessa kokouksen pitämisestä. 

Lisätietoja  

Puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, puh. 050 300 1780, tiina.sanila-aikio(at)samediggi.fi