Puheenjohtaja Sanila-Aikio osallistuu Venetsian 58. kansainväliseen taidebiennaalliin (La Biennale di Venezia)

Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio osallistuu Venetsian 58. kansainväliseen taidebiennaalliin (La Biennale di Venezia) 7.-9. toukokuuta 2019. Sanila-Aikio osallistuu tapahtumaan yhdessä Norjan ja Ruotsin Saamelaiskäräjien puheenjohtajien Aili Keskitalon ja Per-Olof Nuttin sekä Norjan Saamelaiskäräjien hallituksen jäsenen Henrik Olsenin kanssa.

Puheenjohtaja Sanila-Aikio osallistuu mm. Nykytaiteen museo Kiasman tuottaman Pohjoismaisen paviljongin näyttelyn sekä Suomen Alvar Aalto -paviljongissa nähtävän A Greater Miracle of Perception -näyttelyn avajaisiin.

– Odotan innolla näkeväni saamelaistaiteilijoiden teoksia osana taidebiennaalia. Saamelaistaiteen monipuolisuus ja -tasoisuus kiehtoo kansainvälisesti, ja on todella hienoa, että Pieski ja West osallistuvat biennaaliin, iloitsee puheenjohtaja Sanila-Aikio.

Suomen Alvar Aalto -paviljongissa nähtävässä Miracle Workers -kollektiivin ensimmäisessä yhteisnäyttelyssä A Greater Miracle of Perception ovat mukana taiteilija Outi Pieski ja tarinankertoja ja elokuvantekijä Suvi West. Outi Pieskin paikkasidonnainen teos Ovdavázzit – Forewalkers (2019) nostaa esiin saamelaisten kansallisvaltioiden rajojen yli käymää kamppailua itsemääräämisoikeudesta elinalueensa maihin ja vesiin. Teos painottaa, että elämän ja liikkuvuuden tulee perustua kestävään rinnakkaiseloon alueen luonnontarpeiden kanssa.

Lisäksi näyttelyssä on esillä viidestä lyhytelokuvasta koostuva teos The Killing of Čáhcerávga (2019), jossa Miracle Workers kollektiivin jäsenet tutkivat tottelemattomuuden potentiaalia vanhoissa ajatusmalleissa. Elokuvassa kerrotaan hajanaisia yhteisöllisiä tarinoita. Lue lisää näyttelystä Frame Finland -sivuilta.

Venetsian taidebiennaali on joka toinen vuosi järjestettävä nykytaiteen kansainvälinen suurkatselmus. Biennaali koostuu pääosin näyttelyistä valtioiden vuosien saatossa rakennuttamissa paviljongeissa. Ensimmäinen Venetsian taidebiennaali järjestettiin vuonna 1895.

 

Lisätietoja:

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio puh. 050 300 1780, tiina.sanila-aikio(at)samediggi.fi