Metsäsertifiointi on vapaaehtoista – todistaa puutuotteen vastuullisuuden

Viime päivinä mediassa on uutisoitu puuta ostavien yritysten lopettaneen puunoston saamelaisten kotiseutualueen metsistä vedoten FSC kontrolloitu puu -sertifikaatin muutokseen. Metsäsertifiointi – oli kyse sitten PEFC:stä, FSC:stä tai FSC kontrolloidusta puusta – on vapaaehtoinen järjestelmä, jolla voidaan todistaa metsästä saadun puutuotteen vastuullisuus. Sertifikaattia ei ole pakko käyttää, eikä sillä voida kieltää hakkuita tai puunostoa. Sertifiointi ei ole myöskään este polttopuun myymiselle toisin kuin uutisoinnissa on annettu ymmärtää.

Kansainvälinen FSC-yhdistyksen Suomea koskeva kansallinen riskinarvio astui voimaan 27.11.2018. Riskinarviossa arvioidaan viiden kategorian perusteella puuntuotannon vastuullisuutta, jonka perusteella puuta voidaan toimittaa FSC kontrolloitu puu -sertifikaatilla. Kahden kategorian kohdalta kansallisen riskinarvion tekivät konsulttiyritykset NEPCon ja Tapio. Konsulttiyritykset päätyivät määritelty riski -arvioon kategoriassa kolme, joka koskee korkean suojeluarvon alueita. Määritelty riski koskee alueellisesti ns. IFL-alueita (IFL=Intact Forest Landscapes eli laaja luonnontilainen metsäalue) ja saamelaisille tärkeitä alueita.

”Saamelaisten kotiseutualueen luokittelu määritellyn riskin luokkaan riskinarviossa on siis ulkopuolisten, itsenäisten ja riippumattomien toimijoiden tekemä. Ulkopuolisten arvioijien käyttäminen on sertifikaatin luotettavuuden kannalta hyvä asia. Muistutettakoon, että Saamelaiskäräjät on osallistunut tähän mennessä nk. valtion mailla tapahtuvan metsätalouden arviointimenettelyihin”, toteaa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Kansallisen riskinarvion voimaantulon jälkeen yrityksillä on puolen vuoden siirtymäaika, jonka aikana ne voivat päivittää toimintaketjunsa tavalla, joka pienentää riskiä. Yrityksillä on näin ollen tällä hetkellä neljä kuukautta aikaa toimittaa puuta entisin ehdoin ja päivittää riskienhallintamenettelyt puun toimitusketjuun, jos haluavat edelleen käyttää FSC kontrolloitu puu -sertifikaattia. Kansainvälisen FSC-yhdistyksen aiempi linja oli se, että yritykset tekivät itse puuntuotannon riskinarvionsa.

Suomen kansallisen riskinarvion valmistuminen ei ole yllätys metsäsektorin edustajille, sillä NEPConin ja Tapion riskinarvion ensimmäinen versio oli julkisessa kuulemisessa 4.4. – 4.5.2018 välisen ajan. Useiden tahojen ja sidosryhmien kommenttien jälkeen riskinarviot päivitettiin nykymuotoon. Kuulemisen jälkeen NEPCon ja Tapio päivittivät riskinarviota ja toimittivat sen kansainvälisen FSC-järjestön käsiteltäväksi.

Toisin kuin viime päivien uutisoinnissa on annettu ymmärtää, varsinaista FSC-metsäsertifiointia ei ole saamelaisten kotiseutualueella käytössä lainkaan. Saamelaisten kotiseutualueella puunostajat ovat käyttäneet FSC:n kevyempää ”kontrolloitu puu” -sertifikaattia. Tällaisen sertifikaatin puuta voidaan käyttää FSC-tuotemerkin tuotteissa varsinaisen FSC-sertifioidun puutavaran joukossa edellyttäen, että riskinarviossa käsiteltyjä ehtoja ei ole rikottu.

Viime päivinä mediassa esitetyt Inarin yhteismetsän hakkuut olisivat sijoittuneet riskinarvion määrittelemälle luonnontilaiselle laajalle metsäalueelle (IFL-alue), mikä olisi vastoin FSC kontrolloidun puun vaatimusta vastuullisesti hankitusta puusta.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, puh. 050 300 1780, tiina.sanila-aikio(at)samediggi.fi

Ma. elinkeinosihteeri Sarita Kämäräinen, puh. 040 186 7258, sarita.kamarainen(at)samediggi.fi

Jan Saijets osallistui tiedotteen laatimiseen.

 

FSC kontrolloitu puu – Suomen kansallinen riskinarvio:

https://ic.fsc.org/en/document-center/id/352

Perustietoa FSC:n kontrolloidusta puusta ja kansallisesta riskinarviosta:

https://fi.fsc.org/fi-fi/sertifiointi/kontrolloitu-puu

https://fi.fsc.org/fi-fi/sertifiointi/kontrolloitu-puu/kontrolloitu-puu-ja-kansallinen-riskinarvio-ukk

FSC:n tiedote kansallisen riskinarvion valmistumisesta:

https://fi.fsc.org/fi-fi/uutishuone/id/229

FSC:n tiedote kansallisen riskinarvion kuulemisesta huhtikuussa 2018:

https://fi.fsc.org/fi-fi/uutishuone/id/197

FSC Suomen tiedote 1.2.2019:

https://fi.fsc.org/fi-fi/uutishuone/id/239