Saamelaisasioiden neuvottelupäivillä esillä ajankohtaiset saamelaisasiat

Oikeusministeriön ja Saamelaiskäräjien koordinoimat saamelaisasioiden neuvottelupäivät järjestetään jo neljännen kerran lokakuun 26. ja 29. päivä Helsingissä. Vuosittain järjestettävien neuvottelupäivien tarkoituksena on käydä läpi ajankohtaisia saamelaisasioita eri ministeriöiden ja Saamelaiskäräjien edustajien kesken.

Saamelaiskäräjien esille tuomat ajankohtaiset teemat tämän vuoden neuvottelupäivillä:

– Saamenkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut: Saamenkielisten sote-alan työntekijöiden saatavuuden turvaaminen (mm. koulutus) ja saamenkielisten sote-palveluiden kehittäminen.

– Saamen kielet ja saamenkieliset kulttuuripalvelut: Sámi Giellagáldun toiminnan turvaaminen, saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun toiminnan kehittäminen, saamelaisen musiikkikeskuksen toiminnan kehittäminen, saamelaisen elokuvakeskus- ja mediakasvatustoiminnan kehittäminen sekä saamen kieli- ja kulttuuripesätoiminnan siirto Saamelaiskäräjille.

– Ympäristö- ja elinkeinoasiat: Kullankaivun ympäristö- ja vesistövaikutukset.

Ensimmäisen neuvottelupäivän aluksi on kaikille ministeriöille tarkoitettu yhteinen osuus. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikion alustuksen jälkeen ministeriöillä on mahdollisuus kommenttipuheenvuoroihin, joissa käsitellään ajankohtaisia saamelaisasioita ja tulevaisuuden näkymiä ministeriön toimialalla. Yhteisen osuuden jälkeen keskustellaan yksityiskohtaisemmin tietyistä kysymyksistä niistä vastaavien virkamiesten kanssa.

Saamelaiskäräjiltä neuvottelupäivään osallistuvat puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, I varapuheenjohtaja Heikki Paltto, II varapuheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso, hallintopäällikkö Pia Ruotsala-Kangasniemi ja etäyhteyksien kautta nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Ánte Veijola sekä Saamelaiskäräjien virkamiehiä eri sektoreilta.

Tutustu Saamelaiskäräjien taustamuistioihin neuvottelupäivistä täältä.

 

Seuraa neuvottelupäiviä sosiaalisessa mediassa tunnisteilla

#saamelaisasiat #sámeáššit #sämiääših #säämääšš

 

Lisätietoja:

Hallintopäällikkö Pia Ruotsala-Kangasniemi, puh. 040 726 2688, pia.ruotsala(at)samediggi.fi

Puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, puh. 050 300 1780, tiina.sanila-aikio(at)samediggi.fi