Sovintoprosessin keskustelutilaisuuksien aikataulu

Valtio kuulee nyt saamelaisten ajatukset, toiveet, huolet ja ehdotukset sovintoprosessista avoimissa keskustelutilaisuuksissa Saamenmaalla ja suurimmissa kaupungeissa Suomessa. Täältä löydät aikataulun vahvistetuista keskustelutilaisuuksista.

SEVETTIJÄRVI ti 8.5. klo 18-21, Kolttatalo, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa.

LISMA ti 15.5. klo 15-18, Susanna Näkkäläjärven talossa, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Lisman kyläläisten kanssa.

NELLIM ke 16.5. klo 10-13, Nellimin kylätalolla, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä inarinsaamen kielen keskustelukurssin kanssa.

IVALO ke 16.5. klo 18-21, Matkahuolto Kuuputti, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä pohjoissaamenkielisten ihmisten kanssa niin, että tieto kulkee ihmiseltä ihmiselle.

INARI to 17.5. klo 18-21, Siidan Kammi, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä SámiSosterin ja Suomen porosaamelaiset ry:n kanssa.

INARI pe 18.5. klo 18-21, Siidan Kammi, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Aanaar sämmiliih ry:n kanssa.

IVALO la 19.5. klo 12-15, Ortodoksiseurakunnan seurakuntatalo, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Nellim-Keväjärvi kolttaneuvoston kanssa.

IVALO la 19.5. klo 16-19, Inarin kunnan valtuustosali, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Inarinmaan Lapinkyläyhdistys ry:n kanssa

IVALO su 20.5. klo 18-21, Inarin kunnan valtuustosali, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Anarâšâh rs:n (Inarinsaamelaiset ry) kanssa.

ANGELI ma 21.5. klo 18-21, Vullebáikki, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Angelin kyläläisten kanssa.

LEMMENJOKI ti 22.5. klo 17-20, Ahkun Tupa, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Anára Sámisearvi ry:n kanssa.

VUOTSO ke 23.5. klo 18–21, SamiSoster Mokta-talo, keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Vuohccu Sámiid Searvi ry:n kanssa.

ROVANIEMI to 24.5.2018 klo. 17 – 19, MLL:n toimipaikka (Pirkkakatu 2, MLL perhetoimintakeskus), keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Rovaniemen saamelaisyhditys MII ry:n kanssa.

Tilaisuuksia järjestetään myös Enontekiöllä ja Käsivarressa, Kutturassa ja kaupungeissa kuten Rovaniemellä, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä. Keskustelutilaisuuksien käytännönjärjestelyissä ja koollekutsumisessa apuna ovat alueilla toimivat yhdistykset sekä paikallistuntijat.

Valtioneuvoston kanslia ja oikeusministeriö yhteistyössä Saamelaiskäräjien kanssa ovat kartoittamassa miten sovintoprosessi (komissio) tulisi panna toimeen ja millainen itse prosessista vastaavan riippumattoman komission tehtävä ja kokoonpano tulisi olla. Mahdollisesti asetettavan komission mandaatista, nimestä tai kokoonpanosta ei ole tehty vielä päätöksiä.

Suomen hallitus on 19.10.2017 ilmoittanut käynnistävänsä saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin. Sen perustamisesta hallitus on keskustellut yhdessä Saamelaiskäräjien kanssa. Aloite prosessille on tullut Saamelaiskäräjiltä.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Anni-Kristiina Juuso, valtioneuvoston kanslia, p. +358 295 1601 69