neuvosto_suomi.jpg
Torstai, 14. joulukuu 2017

 

Tervetuloa!

<<  Joulukuu 2017  >>
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
 
Mainospalkki
Mainospalkki
Historia

Suomen saamelaiskäräjät päättivät vuonna 2010 perustaa nuorisolautakunnan. Lautakuntaa alkoi valmistelemaan oma työryhmä, jossa Tuomas Aslak Juuso toimi puheenjohtajana, Rauni Äärelä varapuheenjohtajana ja jäseniä olivat Nils-Heikki Paltto, Heli Huovinen, Liisä Länsman, Miina Sanila, Milla Pulska ja Juhan-Oula Näkkäläjärvi ja projektisihteerinä toimi Anne Länsman.

 

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostossa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme (3) muuta varsinasta jäsentä ja heillä on henkilökohtaiset varajäsenet sekä viisi (5) pysyvää asiantuntijajäsentä. Jäsenet ovat valituksi tullessaan 18-25-vuotiaita saamelaisnuoria ja asiantuntijajäsenet ovat valituksi tullessaan 15-17 vuotiaita saamelaisnuoria.

Saamelaiskäräjien ensimmäinen nuorisoneuvosto valittiin saamelaiskäräjien vuoden 2011 yleiskokouksessa.

 

Nuorisoneuvosto 2011-2012

 

Varsinainen jäsen                                     Varajäsen                            Asiantuntijajäsen

Nils-Heikki Paltto (pj.)                            Aslak Satokangas               Ella Näkkäläjärvi

Laura-Maija Niittyvuopio (vpj.)               Aleksi Syrjä                        Mira Rauhala

Elli-Marja Hetta                                       Niila Rahko                        Inga Helander

Saara-Maria Salonen                                Heli Huovinen                    Lasse Lehtola

Tinja Semenoff                                         Antti Heikkuri                    Anna-Katariina Feodoroff

 

Ensimmäisenä toimivuotena tärkeimpiä tavoitteita oli tehdä nuorisoneuvostoa tunnetuksi, saada näkyvyyttä, saada toiminta pyörimään ja aloittaa yhteistyötä muiden nuorisotoimijoiden kanssa Suomessa ja muualla pohjoismaissa.

Nuorisoneuvosto perustikin oman facebook-sivuston ja päätti aloittaa blogin kirjoittamisen.

 

Ensimmäisessä kokouksessa nuorisoneuvosto päätti perustaa työryhmän valmistelemaan Pohjoismaista nuorten konferenssia. Työryhmä koostui nuorisoneuvoston nimeämistä jäsenistä, lisäksi siihen kutsuttiin jäsenet Norjan ja Ruotsin saamelaiskäräjien nuorisolautakunnista, sekä Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston edustaja Tuomas Aslak Juuso. Työryhmän puheenjohtajana toimi Laura-Maija Niittyvuopio ja työryhmä kokoontui kaksi (2) kertaa.

 

Konferenssi pidettiin 13.-15.10.2011 Saariselällä. Konferenssi oli osittain suljettu, mutta pääosin avoin kaikille. Teemoina konferenssissa oli perinteinen tieto, turismi, gákti ja sen uudistaminen ja saamelaisuuden säilyttäminen, kun asuu saamelaisalueen ulkopuolella. Konferenssissa oli nuoria Suomesta, Norjasta ja Ruotsista yhteensä noin 70. Erityistä konferenssissa oli, että siellä pidettiin Norjan, Suomen ja Ruotsin saamelaiskäräjien nuorisoelinten ensimmäinen yhteiskokous. Kokouksessa aloitettiin Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston (SPN) konferenssille vietävän julkilausuman valmistelu ja SPN:n konferenssin yhteydessä pidettävän Nuorten seminaarin valmistelu ja suunnittelu.

 

SPN:n konferenssin nuorten seminaari pidettiin 8.11.2011 Kirkkoniemessä. Seminaarin päätarkoitus oli tuoda Pohjoismaisen nuorten konferenssin julkilausuma saamelaisparlamenaarikoille, lisäksi jokaisen maan edustajat kertoivat omista lautakunnistaan, toimista ja tavoitteista. Seminaari tuotti tulosta ja Saamelainen parlamentaarinen neuvosto päätti hyväksyä nuorten aloitteen ja perustaa alaisuuteensa nuorten lautakunnan. Seminaarissa neuvostoa edusti Nils-Heikki Paltto, Saara-Maria Salonen ja Elli-Marja Hetta. Nuorisoneuvosto nimesi myöhemmin kokouksessaan 3/2012 lautakunnan jäseniksi Laura-Maija Niittyvuopion ja Niila Rahkon. Varajäseniksi heille nimettiin Saara-Maria Salonen ja Lasse Lehtola.

 

Ensimmäinen nuorisoneuvosto toimi poikkeuksellisesti vain vuoden ja uuden Saamelaiskäräjien ensimmäisessä kokouksessa nimettiin uusi nuorisoneuvosto, jonka toimikausi on kaksi (2) vuotta. Ensimmäinen nuorisoneuvosto teki esityksen Saamelaiskäräjille uudesta nuorisoneuvostosta. Esitys meni muokkaamattomana läpi ja uusi nuorisoneuvoston kokoontui ensimmäisen kerran 12.3.2012 Inarissa. Lyhyestä toimikaudesta huolimatta, ensimmäinen nuorisoneuvosto ehti saada paljon aikaan. Nuorisoneuvosto on saanut näkyvyyttä muun muassa Ijahis Idja 2011-alkuperäiskansojen musiikkifestivaaleilla, pitämällä infolaavua ja juontamalla perjantaisen nuorten konsertin. Tapaamalla YK:n Lapsen oikeuksien komitean jäsenen Maria Herzogin, osallistumalla Saamen ja Maori kielten elvytysseminaariin. Lapin nuorisofoorumiin, Saamelaiskäräjien yleiskokoukseen, NPLD vähemmistökielten konferenssiin Irlannissa ja osallistumalla erilaisiin keskustelutilaisuuksiin.  Nuorisoneuvosto on myös osallistunut Barentsin alkuperäiskansojen kongressiin, edustamalla siellä Suomen saamelaiskäräjiä. Neuvosto on käynyt tutustumassa Euroopan neuvostoon Brysselissä ja osallistunut Nuorten poliitikkojen foorumiin Tukholmassa. Nuorisoneuvosto järjesti Skabmagovat-alkuperäiskansjen elokuvafestivaaleilla nuortenpäivän. Lisäksi nuorisoneuvosto on ollut edustettuna monissa työryhmissä ja ohjausryhmissä.