neuvosto_suomi.jpg
Torstai, 23. marraskuu 2017

 

Tervetuloa!

<<  Marraskuu 2017  >>
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 
 
 
Mainospalkki
Mainospalkki
Tervetuloa

Tervetuloa nuorisoneuvoston nettisivuille!

 

Täältä löydät perustietoa nuorisoneuvostosta, nuorisoneuvoston jäsenten esittelyt ja muuta mukavaa.

Sivuiltamme löydät kattavan saamenkielisten ja saamelaisaiheisten sivustojen linkkilistan,

ja tapahtumat – osiosta voit seurata, mitä saamenmaalla tapahtuu. Täällä voit myös ilmoittautua suoraan nuorisoneuvoston järjestämiin tapahtumiin ja antaa palautetta nuorisoneuvostolle. Kuvagalleriasta löytyy kuvamateriaalia menneistä tapahtumista ja edustusreissuista ja dokumentit - osioon keräämme kokousten pöytäkirjat ja antamamme lausunnot.

 

Pyrimme nettisivujen avulla tavoittamaan saamelaisnuoret entistä paremmin, mutta käy silti tykkäämässä nuorisoneuvoston Facebook- sivusta.

 

 

 
Nuoraidráđi logogilvu joatkašuvva !

Sámedikki nuoraidráđđi ohcá alcces heivvolaš logo doaimma dovdomearkan. LOGOGILVU lea dál jođus. Gilvvu vuoiti oažžu bálkkašupmin 500 €.

 

Nuoraidráđi logogilvvu njuolggadusat

 

Gilvvu ordnejeaddji

Sámedikki nuoraidráđđi

 

Gilvui oassálastin

Gilvui sáhttá oassálastit gii beare vuollái 30-jahkásaš sámemánná dahje -nuorra. Seammá oassálasti sáhttá guođđit dušše ovtta gilvobarggu.

 

Gilvobargguid doaimmahanvuohki ja čujuhus

Gilvobargguid galgá guođđit 31.12.2017​ rádjai elektrovnnalaš hámis šleađgapoastačujuhussii Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen dahje poastta fárus Sámedikki nuoraidráđđi, Luossatie 1a, 99980 Ohcejohka dahje Nuoraidráđđi, Sajos, 99870 Anár. Gilvobarggu guođđima oktavuođas galgá almmuhit gilvobarggu ráhkadeaddji nama, šleađgapoastta ja telefonnummira.

 

Nuoraidráđi logo visuálalaš gáibádusat

Sávvo, ahte logo lea ivdnái ja dat govvida sápmelašvuođa ja nuoraid. Evttohusa fárus galgá leat teaksta, mii čilge manláhkai logo govvida addojuvvon temá. Loahpalaš logoi boahtá teaksta nuoraidráđđi golmmain Suomas hállon sámegielain ja suomagielain; nuõrisuåvtõs, nuorâirääđi, nuoraidráđđi ja nuorisoneuvosto. Jos teaksta ii leat gilvobarggus, de dat lasihuvvo maŋálgihtii logoi heivvolaš vugiin. Logo sáhttá geavahit maiddái almmá teavstta haga ja dat galgá doaibmat sihke ivnnálažžan ja čáhppesvielgadin.

 

Válljenráđđi

Gilvvu vuoiti vállje Sámedikki nuoraidráđi lahtuin, várrelahtuin ja áššedovdilahtuin čohkiidan válljenráđđi.

 

Bohtosiid almmustahttin ja bálkkašupmi

Vuoitái váldojuvvo oktavuohta persovnnalaččat ja vuoitobargu olggosaddojuvvo Skábmagovat -dáhpáhusas 25.-28.1.2018 Anáris. Nuoraidráđđi goasttida vuoiti ovttas vejolaš fuolaheaddjiin vuoitobarggu almmustahttindilálašvuhtii. Logogilvui oassálastán barggut ovdanbuktojit Skábmagovat - dáhpáhusas ja nuoraidráđi neahttasiidduin.

 

Dahkkivuoigatvuođat

Váldobálkkašumi vuoiti čatnasa sirdit vuoitobarggu dahkkivuoigatvuođaid, nu ahte dat sisttisdollet vuoigatvuođaid vejolaš nuppástusaide, Sámedikki nuoraidráđđái almmá sierra buhtadusa haga. Jos vuoiti ii válljejuvvo, buot bargguid dahkkivuoigatvuođat seilot dahkkiin. Gilvobarggut eai máhcahuvvo dahkkiide. Gilvobarggut arkiverejuvvojit gilvvu maŋŋá Riikkaarkiivva sámearkiivai Anárii. Gilvui oassálastimiin oasseváldi ovdanbuktá miehtama barggu arkiveremii. Agivuloš oassálasti gilvobarggu fárus galgá leat fuolaheaddji miehtan barggu arkiveremis.

 

Lassidieđuid logogilvvus addá

nuoraidčálli

+358 50 382 5179

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 
Digitaalista nuorisotyötä ja verkkoneuvontaa saamelaisalueelle

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on saanut 15 000 € rahoituksen vuodelle 2017 DigiÁrran-hankkeeseen. Tavoitteena on löytää digitaalisen nuorisotoiminnan malli saamelaisalueella sekä luoda verkko- ja tietopalvelu saamelaisnuorille. Hanke on suunniteltu kolmivuotiseksi.

Árran tarkoittaa tulisijaa tai arinaa esimerkiksi laavussa. Saamelaiskulttuurin näkökulmasta tieto muodostuu yhdessä keskustelemalla esimerkiksi laavun tulipaikan äärellä. Saamelaisalueella digitaalisuuden hyödyntäminen nuorisotyössä on vielä lapsenkengissä. Osaavista tekijöistä ei ole puute, mutta nuorisotoimen ja näiden mediaosaajien yhdistämiseksi tarvitaan saamelaiskulttuurin huomioivaa leirinuotiota.

Digitaalista nuorisotyötä kehitetään Utsjoen peliohjelmointiryhmän toimintaa laajentamalla. Nuorten ehdotuksia ovat erilaiset verkkopelitapahtumat, tavoitteellinen e-urheilutoiminta ja säännöllinen digitaalitekniikan eri teemoja käsittelevä kerho. Hankkeen puitteissa järjestetäänkin ensimmäinen saamelaisalueen kuntien välinen eSports tapahtuma marraskuussa 2017. Tapahtumaa sponsoroi digitaalisen nuorisotyön palvelu ja kehittämiskeskus Verke, joka on myös konsultoimassa nuorisoneuvostoa tapahtuman järjestämisessä.

Nuorisoneuvosto on vastikään valittu myös VerkeFactori-kumppaniksi. VerkeFactorin tarkoituksena on auttaa hyödyntämään ideoita netin ja interaktiivisen median tai digitaalisten pelien hyödyntämisessä nuorisotyössä. VerkeFactorissa Verken tiimi auttaa nuorisoneuvostoa löytämään yhdessä käytännön ratkaisuja toiminnassa kohdattuihin haasteisiin.

Digitaalisen nuorisotyön lisäksi hankkeen tarkoituksena on luoda saamenkielinen saamelaisnuorille tarkoitettu tieto- ja neuvontapalvelu. Samaan yhteyteen luodaan sivusto, joka vastaa valtaväestön tiedontarpeeseen saamelaisuudesta. Nuorisoneuvosto on nyt kouluttautumassa tieto- ja neuvontapalvelusta. Tässä nuorisoneuvostoa auttaa nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston yhteistyökumppaneina ovat Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalilautakunta, Utsjoen kunta ja Áilegas-keskus. Rahoitus tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja sen jakaa Lapin AVI.

 
Nuorisoneuvoston logokisa käynnistyy!

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto etsii itselleen sopivaa logoa toimintansa keulakuvaksi. LOGOKISA on nyt käynnissä. Kisan voittaja saa palkinnoksi 500 €.

 

Nuorisoneuvoston logokisan säännöt

 

Kilpailun järjestäjä

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto

 

Kilpailuun osallistuminen

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa alle 30-vuotias saamelaislapsi tai -nuori. Sama osallistuja voi jättää vain yhden kilpailutyön.

 

Kilpailutöiden toimitustapa ja osoite

Kilpailutyöt tulee jättää 31.5.2017​ mennessä sähköisessä muodossa sähköpostiosoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai postitse Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto, Luossatie 1a, 99980 Utsjoki tai Nuorisoneuvosto, Sajos, 99870 Inari. Kilpailutyön jättämisen yhteydessä tulee ilmoittaa kilpailutyön tekijän nimi, sähköposti ja puhelinnumero.

 

Nuorisoneuvoston logon visuaaliset vaatimukset

Logon toivotaan olevan värikäs ja kuvastavan saamelaisuutta ja nuoria. Esityksen mukana tulee olla teksti, joka kertoo miten logo kuvastaa annettua teemaa. Lopulliseen logoon tulee teksti nuorisoneuvosto kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä ja suomen kielellä; nuõrisuåvtõs, nuorâirääđi, nuoraidráđđi ja nuorisoneuvosto. Jos tekstiä ei ole kilpailutyössä, niin se lisätään jälkikäteen logoon sopivalla tavalla. Logoa voidaan käyttää myös ilman tekstiä ja sen tulee toimia sekä värillisenä, että mustavalkoisena.

 

Raati

Kilpailun voittajan valitsee Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston jäsenistä, varajäsenistä ja asiantuntijajäsenistä koostuva raati.

 

Tulosten julkistaminen ja palkinto

Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti ja voittotyö julkistetaan Ijahis idja -tapahtumassa 18.-20.8.2017 Inarissa. Nuorisoneuvosto kustantaa voittajan yhdessä mahdollisen huoltajansa kanssa voittotyön julkistamistilaisuuteen. Logokilpailuun osallistuneet työt esitellään Ijahis idja -tapahtumassa ja nuorisoneuvoston verkkosivuilla.

 

Tekijänoikeudet

Pääpalkinnon voittaja sitoutuu siirtämään voittajatyön tekijänoikeudet, sisältäen oikeudet mahdollisiin muutoksiin, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostolle ilman erillistä korvausta. Jos voittajaa ei valita, kaikkien töiden tekijänoikeudet säilyvät tekijöillä. Kilpailutöitä ei palauteta tekijöille. Kilpailutyöt arkistoidaan kilpailun jälkeen Kansallisarkiston saamelaisarkistoon Inariin. Kilpailuun osallistumisella osanottaja ilmaisee suostumuksensa työn arkistoimiselle. Alaikäisen osallistujan kilpailutyön mukana tulee olla huoltajan suostumus työn arkistoimisesta.

 

Lisätietoja logokilpailusta antaa

Vs. nuorisosihteeri Kati Eriksen

+358 50 382 5179

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

 

 
Kutsu Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston nuorisokonferenssiin

Tämä on kutsu SPN:n nuorisokonferenssiin, jossa on teemana ”kiinnostus”. Konferenssi järjestetään Trondheimissa, Norjassa, 8. 2. 2017. Helmikuussa tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun ensimmäinen kansankokous järjestettiin Trondheimissa ja tämän 100-vuotisen juhlan yhteydessä Trondheimin kaupungissa järjestetään monia saamelaisten juhlallisuuksia.

 

Tavoite

Saamelaisnuorten konferenssin tavoitteena on tukea saamelais-nuorten poliittista kiinnostusta ja osallisuutta saamelaisen yhteiskunnan kehittämisessä, ja myös tukea saamelaisnuorten yhteyksiä, yhteisöllisyyttä ja ylirajaista yhteistyötä.

 

Osanottajat

Konferenssiin kutsutaan saamelais-nuoria Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän puolelta. Konferenssi on avoin kaikille saamelaisnuorille. Konferenssissa on tilaa noin 70-100 nuorelle. Ikäraja konferenssiin on 16-30 vuotta. Suunnittelukomitea, johon kuuluu osanottajia joka maasta, valitsee konferenssin osanottajat ottaen huomioon iän, maantieteen ja tasa-arvon. Haluamme osanottajia kaikilta saamelaisalueilta. Konferenssin kielinä ovat kaikki saamenkielet, norja/ruotsi, suomi ja venäjä.

 

Sisältö

Konferenssin järjestää Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostot Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa! Tarjoamme hyvin mielenkiintoisen konferenssin, jonka teemana on ”kiinnostus”. Konferenssissa nuoret saavat inspiraation siitä, miten voi osoittaa kiinnostusta saamelaisasioihin Saamenmaassa ja miten omia näkemyksiä voi tuoda esille yhteiskunnassa.

 

Konferenssissa pääset kuulemaan hyviä luentoja, osallistua työpajoihin, kyselyhetkiin ja keskusteluihin. Pääset osallistumaan Trondheimin nuorisokonferenssin julkilausumatyöhön.

 

Illanvietto

Konferenssissa on myös hauskanpitoa yhdessä! Illalla herkutellaan yhdessä juhlaillallisen merkeissä. Illallisen jälkeen on muuta illanviettoa.

 

SPN, Saamelaiskäräjät ja nuorisoneuvostot painottavat, että konferenssi on päihteetön!

 

Kulujen korvaus

Nuorisokonferenssi maksaa sinun matkakulusi halvimman kulkuneuvon mukaan, ja myös majoituksen, ruokailun ja muut matkakulut.

 

Käytännön tietoja

SPN:n nuorisokonferenssi järjestetään 8. helmikuuta 2017 klo 8-18 ja illalla on vielä juhlaillallinen. Konferenssi järjestetään Hotel Nidelvenissä, Havnegata 1, Trånte/Trondheim. Majoittuminen on kahden hengen huoneissa. Jokainen Saamelaiskäräjät huolehtii edestakaisen matkan konferenssiin.

 

Näin ilmoittaudut konferenssiin

Ilmoittautuminen velvoittaa osallistumisen, ilmoittautua tulee viimeistään 30.12.2016.

Ruotsi: https://response.questback.com/sametingetsverige/spr_ungdomskonferens_2017

Norja: Lähetä sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , niin saat sähköpostin, jossa on linkki ilmoittautumislomakkeeseen.

Suomi: sähköposti: Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen Lähetä viesti osallistumishalukkuudesta. Kerro myös hiukan itsestäsi ja kerro, miksi haluat osallistua konferenssiin.

 

Lähetämme sinulle osallistumisilmoituksen, tai tiedon, jos olet varasijalla, nuorisokonferenssin ohjelman ja tietoja matkasta ja majoittumisesta viimeistään 13. tammikuutta 2017.

 

HUOM! Jos et osallistu konferenssiin, etkä ole ilmoittanut järjestäjille viimeistään viikko ennen konferenssia, niin joudut maksamaan 70 € sakkoa.

 

Tervetuloa nuorisokonferenssiin Trondheimiin 2017!