cakcamannu_9.jpg
Sámediggi | Saamelaiskäräjät
Sajos | FI–99870 INARI
tel +358-(0)10 839 3100
info(at)samediggi.fi
Tervetuloa Saamelaiskäräjien kotisivuille.

Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin joka valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi.
Etusivu
Kaikkien aikojen suurin saamelaisnuorten taidetapahtuma käynnistyy Inarissa PDF Tulosta

Saamenkielinen musiikki raikaa ja suopungit viuhuvat kun kaikkien aikojen suurin saamelaisnuorten taidetapahtuma (Sámenuoraid dáiddadáhpáhus) käynnistyy Inarissa keskiviikkona 28.3. Tapahtuma alkaa suopunginheitto- ja suopunkiviestikilpailulla Inarin hiihtostadionilla klo 13.30. Illalla kokoonnutaan taidetapahtuman avajaisiin, uuden saamelaisnuorten yhtyeen Irdonin konserttiin ja palkintojenjakotilaisuuteen Sajokseen klo 18. Järjestäjät odottavat paikalle reilusti yli 400 osallistujaa.

Suora lähetys taidetapahtumasta torstaina 9.55 - 17.00 tästä.

 

Saamelaisnuorten taidetapahtumia on järjestetty 1970-luvulta lähtien ja tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa osana saamelaisalueen koulujen työohjelmaa ja saamelaiskäräjien toimintaa. Tapahtuma järjestetään vuorovuosina saamelaisten kotiseutualueen kunnissa yhteistyössä paikallisen koulun ja paikallisten saamelaisyhdistysten kanssa. Tänä vuonna järjestelyihin osallistuvat saamelaiskäräjien lisäksi Inarin koulu, Saamelaisalueen koulutuskeskus ja paikallinen saamelaisyhdistys Anára Sámi searvi.

 

Keskiviikkona nuoret kilpailevat suopunginheitossa ja suopunkiviestihiihdossa kolmessa eri-ikäisille tarkoitetussa sarjassa. Suopunginheitto- ja suopunkiviestikilpailun järjestävät yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen luonto- ja eräopaslinjalaiset sekä Inarin yrityksen ja Anára Sámi searvin aktiivit. Kilpailun johtajankortti pienennetty.jpga toimii Áslak Paltto.

 

Tapahtuman pääpäivä on torstai, jolloin uuden saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen tekniikka ja iso auditorio ovat ensimmäistä kertaa täydessä käytössä. Sali täyttyy Nuorgamista, Utsjoelta, Norjan puolen Sirmasta, Karigasniemeltä, Sevettijärveltä, Hetasta, Karesuvannosta, Rovaniemeltä, Sodankylästä, Vuotsosta, Ivalosta, Törmäsestä ja Inarista tapahtumaan osallistuvista nuorista huoltajineen ja opettajineen. Tapahtumaa on valmisteltu kuukausia kouluilla ja harrastusryhmissä. Tapahtuman valtaisa osallistuminen osoittaa saamenkielisten musiikkiharrastusten olevan suuressa suosiossa nuorten keskuudessa.

 

Torstain ohjelmassa olevaan musiikkikatselmukseen on ilmoittautunut yhteensä 20 bändiä ja esiintyjäryhmää saamelaisalueen kaikilta kulmilta ja Rovaniemen kaupungista. Tuomaristo valitsee osallistujien keskuudesta saamelaisnuorten edustajat valtakunnalliseen Nuori Kulttuuri Sounds –tapahtumaan, joka järjestetään Turussa toukokuussa. Kilpailusarjojen kolme parasta palkitaan stipendein. Tuomaristossa koltansaamen kieltä ja rock-musiikkia edustaa Tiina Sanila-Aikio, inarinsaamen kieltä ja useita musiikkilajeja Heikki Nikula, pohjoissaamen kieltä rap-muusikko Áilu Valle ja perinteisen joiun mestari Inga-Máret Gaup-Juuso.

 

Tapahtuman tekniikasta vastaavat saamelaiskäräjien palveluyksikön tekniikkamiehet Joonas Saari ja Janne Lappalainen, saamelaisalueen koulutuskeskuksen Erkki Feodoroff ja Tuupa Recordsin Heikki Isokoski. Tapahtumatekniikan järjestämiseen osallistuu myös Yle Sámi radio. Sajoksen Dolla-auditorio antaa tapahtumalle hienot puitteet, koska käytössä on teatteri- ja konserttitalon ääni- ja valotekniikka lisukkeineen.

 

Saamelaiskäräjät on järjestänyt linja-autokuljetukset, ruokailut ja majoitukset kaikille Ivalon Törmästä kauempaa tuleville osallistujille. Tapahtuman graafisen ilmeen (juliste, osallistumistodistukset, logo ja tapahtuman postikortti) on suunnittelut Tanja Sanila. Tapahtuman järjestämiseen on saatu valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

 

Tapahtuman aikataulu löytyy tästä ja musiikkikilpailun esiintyjäjärjestys tästä.

 

Lisätietoja:

- tapahtumasihteeri Heli Huovinen, 050-401 8009

- taidetapahtumavastaava Anni Näkkäläjärvi, 040-511 1821

- vs. nuorisosihteeri Inka Nuorgam, 050-382 5179

- koulutussihteeri Ulla Aikio-Puoskari, 040-767 3101 .

Viimeksi päivitetty ( 28.03.2012 )