cakcamannu_2.jpg
Sámediggi | Saamelaiskäräjät
Sajos | FI–99870 INARI
tel +358-(0)10 839 3100
info(at)samediggi.fi
Tervetuloa Saamelaiskäräjien kotisivuille.

Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin joka valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi.
Etusivu
Musiikkiesityksiä, esittelyitä ja lasten ohjelmaa Sajoksen Kansanjuhlassa 4. huhtikuuta PDF Tulosta
Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen ja Saamelaiskäräjien juhlien toista päivää vietetään keskiviikkona 4. huhtikuuta, jolloin Sajoksessa järjestetään kaikille avoin kansanjuhla. Juhlapäivän aikana ovet ovat avoinna klo 11-17 ja talossa tapahtuu koko päivän ajan. Luvassa on tasokkaita musiikkiesityksiä, talon toimijoiden ja tilojen esittelyä sekä erityistä ohjelmaa lapsille. Opastettuja talokierroksia järjestetään tasatunnein klo 12 alkaen.

 

Musiikkiohjelman aloittaa saamelaismusiikin konsertti, jossa esiintyvät Ánnámáret Ensemble, Annukka Hirvasvuopio-Laiti, Heli Aikio ja Ailu Valle heti ovien avauduttua. Ánnámáret Ensemblessä esiintyvät Anna Näkkäläjärvi-Länsman (laulu ja klarinetti), Johanna Juhola (haitari), Katri Kittilä (piano), Janne Lappalainen (buzuki ja kitara) ja Ilkka Heinonen (kontrabasso). Annukka Hirvasvuopio-Laiti esittää pohjoissaamelaisia joikuja ja Heli Aikio laulaa inarinsaameksi. Ailu Vallen ohjelma koostuu pohjoissaamenkielisestä rap-musiikista.

 

Sajoksen toimijoiden, talohankkeen vaiheiden ja arkkitehtuurin esittelyt alkavat klo 13 hallintopäällikkö Juha Guttormin esityksellä. Tutkija Suvi Kivelä esittelee Saamelaisarkiston (Sámi arkiiva) toimintaa, opettaja Anna Morottaja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamen kielen koulutusta, toiminnanohjaaja Ristenrauna Magga Sámi Soster -yhdistyksen toimintaa ja kirjastonjohtaja Eija Leivo Inarin saamelaiskirjaston toimintaa. Talossa toimipisteitään pitävät inarinsaamen kielen yhdistys, Anâraškielâ servi, Sámi duodji r.y. ja Lapin aluehallintovirasto esittelevät myös omaa toimintaansa. Esittelyjen lomassa pohjoissaamelaista joikua esittää Nils Heikki Paltto ja kirjastossa esiintyy kirjailija-taiteilija Ima Aikio-Arianaick.

 

Saamelainen lastenkulttuurikeskus Mánnu järjestää lapsille pääsiäisaskartelua ja saamen kieleen liittyvää ohjelmaa, jota ohjaavat Petra Magga-Vars ja Inka Nuorgam. Lapset saavat kulkea saamen kielipolkua pitkin Sajos-taloa.

 

Juhlapäivä huipentuu Irene Länsmanin teatteriesitykseen, Heli Aikion esittämiin inarinsaamenkielisiin lauluihin ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin sooloesitykseen.

 

Saamelaiskäräjät ja kaikki Sajoksen toimijat toivottavat vieraat Inarista ja kauempaakin tervetulleiksi Sajoksen Kansanjuhlaan! Kahvitarjoilu koko päivän.

Viimeksi päivitetty ( 30.03.2012 )